Pirnar

Mik Simcic

Mik Simcic

Kipar. Slikar. Kreator. Umjetnik.

Mik je svjetski poznati akademski kipar i slikar kojeg je umjetnost u potpunosti preuzela još u njegovim tinejdžerskim godinama. U svom umjetničkom izrazu neprestano oscilira između sjeverne ozbiljnosti i mediteranske opuštenosti, a njegova djela slikarstva i kiparstva uvijek su profinjen izraz dubljeg duhovnog stanja. U duši ostaje umjetnik koji se želi konstantno oprobavati i izražavati sa sve težim izazovima u likovnoj i, prije svega, kiparskoj umjetnosti.

Mik Simcic

Kada se izrada kipa približava kraju i kada milimetarski sloj kamena može biti fatalan, ostaje mi samo još turpija velika kao ona za nokte i bezbroj sati ručnog brušenja i poliranja koje nagriza kožu na mojim prstima.

Mik Simcic

Ekskluzivni kiparski portreti
pape Franje

Mik je imao čast da bude pozvan od strane pape Franje da stvori njegov kiparski portret u kamenu, paralelno stvarajući najveći niz portreta živog pape u historiji Vatikana. Sedam portreta u bronzi prikazuju njegova različita stanja uma, zbog čega se zove »Sedam beskonačnih trenutaka pape Franje«. Mik je jednu od ovih slika urezao u voštano-bijeli kararski mramor i poklonio mu kip na privatnoj audijenciji u junu 2019. godine.

Ekskluzivni kiparski portreti pape Franje

Veličanstvena skulptura
Otmica Evrope

Otvaranje najviše zgrade u Sloveniji, Kristalne palate u BTC Ljubljana, obilježeno je postavljanjem monumentalne skulpture Otmica Evrope od bronze, stakla i kamena. Izvrsna igra krhkoće i čvrstoće materijala odvija se na vertikalnim staklenim pločama, na kojima stoji višetonska bronzana skulptura.

Skulptura Otmica Evrope

Vizionar inspirisan velikim majstorima historije umjetnosti

Kao slobodni umjetnik, Mik je već decenijama aktivan u oblasti kiparstva, slikarstva i pozorišta, što mu je omogućilo aktivno učešće na kulturnim manifestacijama širom Evrope. Pored brojnih izložbi u Sloveniji, svoje slike i skulpture predstavio je u Rimu, Zagrebu, Beču, New Yorku, St. Juliensu (Malta), Londonu, Chemnitz (Njemačka), Monaku i Parizu. U svom radu oslanja se na velike majstore iz historije umjetnosti, ali uvijek traži nove, vlastite izraze.

Historija umjetnosti

Mik Simcic galerija

Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Ova web stranica koristi kolačiće.
Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve lične podatke. Više ...